DE CULTUUR VAN FIETSPARKEREN EN HUN VEILIGHEID

Amsterdam is een stad van fietscultuur. Er wordt veel meer gereden met fietsen dan met auto’s, dus parkeren heeft in Amsterdam meer aandacht dan parkeren.

Mensen fietsen dus niet alleen overal, maar stallen hun fiets ook overal. Helaas zijn fietsdiefstal en vandalisme het echte probleem. Onjuiste en onveilige fietsenstallingen kunnen voor veel problemen zorgen..

Maak dus zoveel mogelijk gebruik van bewaakte fietsenstallingen, want in het centrum van Amsterdam zijn er veel.

DE PLAATS WAAR JE JE FIETS LAAT IN AMSTERDAM

Je mag je fiets overal parkeren, zolang er geen borden staan dat parkeren verboden is en dat je fiets andere mensen niet in de weg staat, maar het ergens achterlaten van de fiets kan leiden tot schade, diefstal of boetes.

Fietsdiefstal en vandalisme komen helaas veel voor in Nederland. Kijk dus goed waar je je fiets achterlaat en zet de fiets altijd op slot.

Amsterdam en Nederland hebben, in tegenstelling tot veel andere Europese landen, een streng fietsparkeerbeleid. Borden geven aan waar het verboden is om de fiets te laten staan.

Let op borden met Verboden fietsen en plaatsen. Naast de stadsborden voor de regulering van het fietsparkeren, heeft de gemeente Amsterdam ook het fietsparkeren in parkeerzones – bijvoorbeeld rond treinstations – gereguleerd met de kaart “niet parkeren buiten de geplande voorzieningen”.

De gemeente Amsterdam heeft voor deze zones een eigen bord met de tekst “Geen (brom) fietsen plaatsen buiten de fietsvoorzieningen”.

Onthoud de waarschuwing goed: Verkeerd geparkeerde en kortstondig achtergelaten fietsen in een openbaar stadsgebied kunnen door de politie worden verwijderd. Om je fiets op te halen, moet je naar het Fietsdepot gaan, waar je een boete moet betalen voor de overtreding.

FIETS DIEFSTAL

Fietsendiefstal komt helaas veel voor in Nederland. Jaarlijks worden honderdduizenden fietsen gestolen – vooral in grote steden.

Ook al is Amsterdam rustig en een stad van fietscultuur, toch, of je nu gewoon de winkel binnenstapt of geniet van de verfrissing op het terras, de fiets ontgrendeld laten is nooit een optie. Iedereen zou je fiets kunnen pakken en gaan en zeker weten: iemand doet het.

Inwoners van Amsterdam weten dat zeker al, maar als je vanuit een andere stad of vanuit het buitenland naar Amsterdam komt en je fiets meeneemt naar Amsterdam, zorg dan voor goede sloten (liefst twee) en gebruik deze te allen tijde. Hier enkele toptips van de Nederlandse politie om fietsendiefstal te voorkomen.

BEWAAKTE FIETSEN PARKEREN

Zo zijn er stads- en eigen parkeerplaatsen voor fietsen. Fietsdiefstal is een reëel probleem in het centrum van Amsterdam. Ook al heb je de fiets goed op slot gezet, het kan zijn dat je hem bij terugkomst niet terugvindt.

Zeker als je een dure fiets hebt. Het ongeval kan groter zijn als u van plan bent uw vakantie door te brengen met behulp van uw eigen of gehuurde fiets. Het is daarom verplicht gebruik te maken van één van de bewaakte fietsenstallingen.

Op openbare parkeerplaatsen Het is niet mogelijk om vooraf een plaats te reserveren.

De gemeente Amsterdam zorgt voor een bewaakte fietsenstalling die de eerste 24 uur gratis is. Daarna betaal je een kleine vergoeding. U kunt maximaal 28 dagen parkeren. Op de website van de gemeente Amsterdam staat een interactieve kaart van fietsparkeren in het centrum van Amsterdam.

Er zijn ook commerciële bewaakte fietsenstallingen en garages die altijd een kleine vergoeding vragen.

Amsterdammers die geen veilige plek hebben om hun fiets thuis te laten, krijgen vaak een jaarkaart voor een bewaakte fietsenstalling bij hun huis. Het blijkt goedkoper te zijn dan het constant vervangen van gestolen fietsen!

Ga naar de website van Stalling Amsterdam om bewaakte fietsenstallingen in de buurt van uw huis te vinden.

Voor meer algemene informatie over het stallen van je fiets in Nederland, ga naar Fietsparkeren.

Deze site maakt gebruik van cookies om u een betere browse-ervaring te bieden. Door op deze website te surfen, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.