Opslag en gebruik van e-bikes tijdens de winter

De winter komt eraan en u vraagt zich misschien af wat u in de winter met uw elektrische fietsenstalling moet doen. Misschien wil je doorgaan met je nieuwe en leuke vorm van lichaamsbeweging en vraag je je af of je tijdens de stevigere, nattere maanden van het jaar op een ebike kunt rijden. Of misschien vraag je je af of je e-bike voor zo’n lange tijd kunt stallen.

Hier bij de Amsterdamse fietswinkel hebben we je in beide scenario’s gedekt, met alle tips, trucs en eenvoudige opbergoplossingen voor e-bikes die je nodig hebt om met vertrouwen te rijden en je e-bike en eventuele extra onderdelen door de wintermaanden te stallen.

Uw elektrische fiets opbergen voor de winter

E-bike stallen tijdens of voor de winter betekent dat je hem voor een langere periode gaat stallen; niet slechts 4-5 dagen zoals u gewoonlijk zou doen. De winter brengt ook de dreiging van extreme omstandigheden, langdurige regen of sneeuw en extreem lage temperaturen met zich mee. Met al deze factoren moet rekening worden gehouden bij het overwegen van een e-bike winterstalling.

Hier zijn enkele praktische tips voor het stallen van e-bikes in de winter:

Reinig voor opslag

Je ebike heeft, net als je auto, onderhoud nodig en moet regelmatig worden schoongemaakt. De Amsterdamse fietswinkel e-bikes zijn IPX4 waterbestendig, wat betekent dat opspattend water uit welke richting dan ook geen kwaad kan. Dit betekent dat u uw fiets kunt reinigen met een emmer en een spons, maar dat u geen water onder druk moet gebruiken, zoals een tuinslang of hogedrukreiniger om de fiets af te spoelen, maar een “regenachtige” strooi van een tuinslang zou zijn prima.

Je moet al het vuil van het frame van je ebike verwijderen en het vervolgens afnemen met een droge doek. Controleer of de batterijcontacten schoon en droog zijn om corrosie te voorkomen. Smeer daarna de ketting om deze te beschermen en draai aan het pedaal om de ketting te draaien om ervoor te zorgen dat het smeermiddel door het systeem circuleert.

Uw eBike opslaan

Elektrische apparaten en componenten in e-bikes zijn gevoelig voor extreme temperaturen. Idealiter moet uw ebike worden opgeslagen in een koele, droge ruimte, uit de buurt van hoge luchtvochtigheid; denk aan een garage of, afhankelijk van waar je woont, een buitenberging.

De ideale e-bike stallingstemperatuur ligt tussen 32º en 68º, tussen het vriespunt en kamertemperatuur. E-bikes kunnen worden opgeslagen tot -22 º, maar de elektronische elementen van uw e-bike houden niet van dergelijke temperaturen gedurende langere perioden, dus we raden u aan niet zo ver te gaan.

Uw ebike-batterij bewaren

De beste manier om accessoires voor e-bikes zoals batterijen op te bergen, is door ze van je e-bike te verwijderen. Batterijen zijn het kloppende hart van uw ebike en, net als een mensenhart, het meest gevoelige onderdeel van het geheel. Na verloop van tijd verliezen alle batterijen hun capaciteit, dat wil zeggen, ze verliezen de hoeveelheid lading die ze kunnen bevatten. Als u goed voor uw batterij zorgt, beschermt u de laadcapaciteit en maximaliseert u daardoor de levensduur.

Batterijen moeten op een koele, droge plaats worden bewaard waar ze niet kunnen bevriezen; een houten oppervlak in de garage wordt aanbevolen. Als u echter ergens extreem koud woont, d.w.z. onder het vriespunt, kruipt u naar binnen, breng dan uw batterij naar binnen en berg hem ergens veilig op.

Batterijen kunnen het beste worden bewaard bij kamertemperatuur, 50º-77º, en kunnen extreme temperaturen in beide richtingen aan; maar slechts voor een korte tijd voordat de temperatuur hun chemie begint te beïnvloeden en de batterij beschadigd.

Er zijn verschillende soorten batterijen. De batterij die wordt gebruikt om je Aventon ebike van stroom te voorzien, is een lithium-ionbatterij. Lithium-ionbatterijen mogen nooit worden opgeslagen met een volledig leeg laadniveau, omdat dit betekent dat ze na opslag mogelijk niet meer kunnen worden hersteld.

Uw batterij moet worden opgeslagen met een laadniveau van 75%-80%. Controleer maandelijks het laadniveau en zorg ervoor dat het percentage niet onder de 75% komt. Dit zal helpen de levensduur van uw batterij te verlengen.

Aventon-batterijen mogen ook niet op hun oplader worden bewaard of aan uw ebike worden bevestigd.

Dus, wanneer u uw batterij weglegt voor winterstalling, zorg er dan voor dat deze is opgeladen binnen het bereik van 75%-80%, dat deze niet op de oplader staat en dat deze ergens koel -maar niet koud- en droog is.

Na winterstalling

Het is belangrijk dat je je ebike na het stallen klaar maakt voor het nieuwe fietsseizoen. De beste en handigste manier om dit te doen, is door hem naar uw plaatselijke fietsenwinkel te brengen voor een afstelling.

Hier controleren ze of je rem- en versnellingskabels strak zijn en allemaal werken zoals ze zouden moeten zijn. Ze controleren remblokken, kettingsmeermiddel, schakelen en andere zaken zodat je een veilige en perfect werkende fiets hebt als je weer in het zadel stapt.

Na uw afstelling neemt u uw fiets mee voor een korte testrit om te controleren of alles naar behoren functioneert. Controleer de remmen, de versnellingen en zorg dat alles naar wens is.

Als je iets verkeerd vindt, ga je gewoon terug naar de fietsenwinkel waar ze het graag voor je rechtzetten.

Uw ebike gebruiken tijdens de winter

Zoals eerder vermeld, zijn Aventon e-bikes IPX4-bestendig, en dat betekent dat je er prima mee kunt rijden in de regen of door plassen! Dus als je overweegt om je ebike in de winter te blijven gebruiken voor woon-werkverkeer, ga je gang!

Misschien woon je niet op je ebike en denk je dat je hem voor de winter in zijn geheel opbergt, maar er kan een dag, een weekend of een week ontstaan waarop je merkt dat je eropuit wilt om een ritje te maken.

Hier mag je je ebike helemaal uit zijn slaap halen! Zorg ervoor dat u de batterij volledig oplaadt en een korte testrit met uw fiets maakt, hetzij op uw oprit of in een rustige straat, om de remmen en versnellingen te testen voordat u op een langere, meer avontuurlijke reis vertrekt.

Dat gezegd hebbende, zijn er een paar dingen waarmee u rekening moet houden als het gaat om rijden tijdens de wintermaanden.

Rijd alleen in veilige weersomstandigheden

Het belangrijkste is dat u uw ebike alleen gebruikt als u er absoluut zeker van bent dat u er onder de heersende omstandigheden op kunt rijden.

Uw veiligheid staat voorop en zelfs als u alle voorzorgsmaatregelen hebt genomen die hier volgen, zijn er enkele dagen waarop u zou kunnen overwegen om op een andere manier te pendelen of uw wekelijkse rit over te slaan.

Remmen is anders

Hoe zwaarder een object en hoe sneller het reist, hoe langer -of meer wrijving- er nodig is om te stoppen, dit zijn de wetten van de fysica.

E-bikes zijn meestal zwaarder dan gewone fietsen en ze reizen sneller, dus het duurt natuurlijk langer voordat ze stoppen. Dit betekent dat u vooral bij gladde omstandigheden eerder moet remmen.

Als er water op de weg is, vermindert dit de wrijving nog verder, waardoor uw remweg groter wordt, wat betekent dat u nog eerder moet remmen in de regen of wanneer er water op de weg is.

Houd de temperatuur in de gaten

Ebikes kunnen onder het vriespunt en zelfs tot 0º graden worden gebruikt, maar dit is niet ideaal. Elektronica is gevoelig en hoewel ze tot deze temperatuur kunnen werken, betekent dit niet dat ze dat ook zouden moeten doen.

Onder 32º werkt elektronica niet op het optimale niveau en zodra u zakt naar 32º en lager, beginnen batterijen nog sneller hun lading te verliezen, wat resulteert in een lager aantal kilometers.

Als een ebike te koud wordt, kun je de batterijcellen doden en dan zit je zonder batterij totdat je thuiskomt en moet je misschien zelfs een vervanging bestellen.

Een goede regel is: als het voor jou te koud is, is het meer dan waarschijnlijk ook te koud voor je accu!

Improve Visibility with Headlights

The winter days are much shorter and you don’t want to get caught out in the dark. Proper planning can prevent this but for safety purposes make sure that you have front and rear lights on your ebike; not only so that you can see where you’re going but so that others can see you too.

Verbeter de zichtbaarheid met koplampen

De winterdagen zijn veel korter en je wilt niet in het donker verstrikt raken. Een goede planning kan dit voorkomen, maar zorg er om veiligheidsredenen voor dat je voor- en achterlichten op je ebike hebt; niet alleen zodat u kunt zien waar u heen gaat, maar ook zodat anderen u ook kunnen zien.

Houd je e-bike schoon

Het is een uitstekende gewoonte om uw ebike na elk gebruik schoon te maken. Dit wordt nog belangrijker op regenachtige dagen waar de kans groter is dat je fiets nat en vuil is geworden.

Door uw ebike na elke rit eenvoudig af te vegen, kunt u de levensduur verlengen en ervoor zorgen dat deze vrij blijft van roest. Wanneer je dit doet, veeg dan de contacten waar de batterij op de fiets is aangesloten droog, zodat dit integrale onderdeel van je ebike in optimale staat blijft.

Het op de juiste manier opbergen en goed verzorgen van uw ebike is een gezond verstand dat elke rijder zou moeten ondernemen. Als u dit doet, heeft u jarenlang plezier van uw investering! Wees niet bang om je ebike voor een leuk weekend uit de stalling te halen en daarna weer terug te zetten, volg gewoon de bovenstaande tips om je ebike elke keer op te bergen en je bent klaar om te gaan! Wat nog belangrijker is, zorg ervoor dat u de nodige veiligheidsmaatregelen neemt om u veilig te houden terwijl u plezier hebt op de weg of op het parcours.

Deze site maakt gebruik van cookies om u een betere browse-ervaring te bieden. Door op deze website te surfen, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.